Recepty

DOLORETKY

25 DKG. HL. MOUKY

10 DKG. MOUČ. CUKRU

25 DKG. MÁSLA

10 DKG. OŘECHŮ

  • z těsta vykrajujeme kolečka.
  • 1. kolečko potřeme krémem - na to dáme 2. kolečko namočené v rumu- na to 3. kolečko potřené krémem. Vše slepíme a obalíme v ořechách, navrch čokoládovou polevu

 

ČOKOLÁDOVÉ TIRAMISU

4 vejce                                                         

6dkg. mouč. cukru, 6 dkg cukru krupice

13dkg čokolády na vaření,3dkg. bílé čokolády

6 lžic mléka, 20 dkg. lučiny

30 dkg. mascarpone

piškoty

2dcl. kávy   nescafe

  • čokoládu nalámeme a dáme do hrnce rozpustit s mélem.
  • žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme lučinu.
  • bílky vyšleháme s cukrem krupice + mascarpone a vychl. čokoládu.

Vše  jemně spojíme.Dortovou formu vytřeme  máslem a prokládáme střídavě  piškoty namočené v káve s těstem.

 

DIA MRKVOVÉ CUKROVÍ

 20 dkg. 100% tuk nastrouhat nahrubo

40 dkg polohr. mouky

20 dkg. jemně nastrouhané mrkve

1 prášek do pečiva

  • vše spojit v těsto a nechat v lednici uležet. Pak vyválet placku a krájet různé tvary. Dát péct. ( kdo chce může horké obalit v moučkovém cukru).

 Domácí jogurt 

 

 

  1. Suroviny:  1 l mléka  ( ne z krámu) - domácí mléko

                              1 jogurt 250 g ( s živými kulturami, nejlépe Hollandii)

 

Příprava: Mléko se svaří. Nechá se vychladnout na pokojovou teplotu a přimíchá se bílý jogurt (případně Salko pokud by chtěl někdo jogurt nasládlý – to ale raději ne, jen pro děti). Směs se nalije do uzavíratelných skleniček – zatím nevíčkovat. Nezavíčkované sklenice se dají do předehřáté trouby na cca 50° C (ne více, zničila by se kultura) zhruba na 2 – 3 hodiny. Pak se trouba vypne a nechá se to v ní pomalu chladnout (nejlépe v zavřené troubě přes noc), ráno se to zavíčkuje a dá do ledničky.

Kdo chce nechá si ve skleničce nahoře trochu místa a může si tam přidat marmeládu či ovoce.

 

 

Jablečný ocet

 

Suroviny: 1 kg jablek

                 Voda

 

Příprava: Jablka dobře omyjeme a neoloupané nastrouháme nahrubo (můžeme doplnit čerstvými jablečnými slupkami, jadřince také ponecháme. Vložíme do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou  asi 5 cm pod okraj, přiklopíme talířkem a necháme v teple. Ráno a večer obsah promícháme, zhruba po 10 dnech přestanou jablka kvasit, takže je scedíme, vlijeme zpět do vymyté sklenice a postavíme na 3 týdny do chladu. Žlutohnědý ocet přefiltrujeme přes dvojitou gázu a zazátkujeme v láhvích.

 

Použití:  Před snídaní a před večeří  smíchejte lžíci jablečného octa se  sklenicí vody či pomerančové šťávy a vypijte. Funguje jako odtučňovací kůra, způsobuje intenzivní spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. Zaktivizuje se a urychlí látková přeměna a tělo se zároveň zbavuje škodlivin.

 

 

Lehčí majonéza

 

1. suroviny:  100 ml mléka

                     2 tavené sýry

                     sůl, mletý pepř

 

2. suroviny: 2 natvrdo uvařená vejce

                    200 ml mléka

                    ½  lžičky cukru

                    pár kapek octa

                    1 lžička hořčice

                    1 lžička zak smetany (asi raději jogurtu)

                    pár kapek oleje

                    sůl