Recepty
DOLORETKY
25 DKG. HL. MOUKY
10 DKG. MOUČ. CUKRU
25 DKG. MÁSLA
10 DKG. OŘECHŮ
- z těsta vykrajujeme kolečka.
- 1. kolečko potřeme krémem - na to dáme 2. kolečko namočené v rumu- na to 3. kolečko potřené krémem. Vše slepíme a obalíme v ořechách, navrch čokoládovou polevu
ČOKOLÁDOVÉ TIRAMISU
4 vejce
6dkg. mouč. cukru, 6 dkg cukru krupice
13dkg čokolády na vaření,3dkg. bílé čokolády
6 lžic mléka, 20 dkg. lučiny
30 dkg. mascarpone
piškoty
2dcl. kávy nescafe
- čokoládu nalámeme a dáme do hrnce rozpustit s mélem.
- žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme lučinu.
- bílky vyšleháme s cukrem krupice + mascarpone a vychl. čokoládu.
Vše jemně spojíme.Dortovou formu vytřeme máslem a prokládáme střídavě piškoty namočené v káve s těstem.
DIA MRKVOVÉ CUKROVÍ
20 dkg. 100% tuk nastrouhat nahrubo
40 dkg polohr. mouky
20 dkg. jemně nastrouhané mrkve
1 prášek do pečiva
- vše spojit v těsto a nechat v lednici uležet. Pak vyválet placku a krájet různé tvary. Dát péct. ( kdo chce může horké obalit v moučkovém cukru).
Domácí jogurt
- Suroviny: 1 l mléka ( ne z krámu) - domácí mléko
1 jogurt 250 g ( s živými kulturami, nejlépe Hollandii)
Příprava: Mléko se svaří. Nechá se vychladnout na pokojovou teplotu a přimíchá se bílý jogurt (případně Salko pokud by chtěl někdo jogurt nasládlý – to ale raději ne, jen pro děti). Směs se nalije do uzavíratelných skleniček – zatím nevíčkovat. Nezavíčkované sklenice se dají do předehřáté trouby na cca 50° C (ne více, zničila by se kultura) zhruba na 2 – 3 hodiny. Pak se trouba vypne a nechá se to v ní pomalu chladnout (nejlépe v zavřené troubě přes noc), ráno se to zavíčkuje a dá do ledničky.
Kdo chce nechá si ve skleničce nahoře trochu místa a může si tam přidat marmeládu či ovoce.
Jablečný ocet
Suroviny: 1 kg jablek
Voda
Příprava: Jablka dobře omyjeme a neoloupané nastrouháme nahrubo (můžeme doplnit čerstvými jablečnými slupkami, jadřince také ponecháme. Vložíme do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou asi 5 cm pod okraj, přiklopíme talířkem a necháme v teple. Ráno a večer obsah promícháme, zhruba po 10 dnech přestanou jablka kvasit, takže je scedíme, vlijeme zpět do vymyté sklenice a postavíme na 3 týdny do chladu. Žlutohnědý ocet přefiltrujeme přes dvojitou gázu a zazátkujeme v láhvích.
Použití: Před snídaní a před večeří smíchejte lžíci jablečného octa se sklenicí vody či pomerančové šťávy a vypijte. Funguje jako odtučňovací kůra, způsobuje intenzivní spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. Zaktivizuje se a urychlí látková přeměna a tělo se zároveň zbavuje škodlivin.
Lehčí majonéza
1. suroviny: 100 ml mléka
2 tavené sýry
sůl, mletý pepř
2. suroviny: 2 natvrdo uvařená vejce
200 ml mléka
½ lžičky cukru
pár kapek octa
1 lžička hořčice
1 lžička zak smetany (asi raději jogurtu)
pár kapek oleje
sůl